Honlapkészítési Tippek II. Rész - Elrendezés

Az előző részben végig futottunk az alapokon. Most egy kicsit alaposabban szeretnék belemenni a honlap menüpontjainak és egyéb funkcióinak az elhelyezésébe. Említettem, hogy a Google kereső pókok az oldaladat bal fentről, a logód irányából a jobb alsó sarok fele nézik át. Mint említettem a képeket nem nézik, sőt észre sem veszik, de a dizájnról majd a következő cikkben írok részletesebben. 

Ahogy mondtam, legyünk egyértelműek a fogalmazással és ne legyen túl mély az oldalunk. Mire gondolok?

Amennyiben nem egy egy oldalas blogról beszélünk, úgy a honlapnak mindig van egy menüje. Annak a helye alapvetően mindegy, de annyi bizonyosan fontos, h sose a fejléc felé tegyük, mert itt a látogató nehezen találja meg. Ez azért fontos, mert hamar úgy dönthet, hogy elhagyja az oldalt és ezzel nem csinál bevételt vagy bármi mást ami nekünk fontos lett volna. Vagyis nem csinál konverziót. A különböző plug-in-eket vagy modulokat a honlap jobb szélére tegyük. Gondolok itt a gyors elérhetőségre, Facebook Like Boxra vagy bármi másra amit a honlapunkra/blogunkra fontosnak tartunk. 
A menüben az oldalak nevei legyenek egyértelműek. A legutolsó menüpont mindig az elérhetőség legyen. Jobb ha nem toljuk a látogató arcába a lehetőséget, először nézzen szét az oldalon, tájékozódjon és ha akar majd megkeres minket. Egy bizonytalankodó látogatót akár el is riaszthat, ha valamit nagyon a szájába akarunk rágni.  
Ne használjunk túl sok almenüpontot. Néhol szükség lehet rájuk, de amikor azt mondom "ne legyen túl mély az oldal" akkor erre gondolok. Senki sem szeret eltévedni egy oldalon. 
A jobb oldali sávban mindig legyen archívum, vagy vagy címkefelhő. Tudassuk a látogatóval, hogy milyen tartalmaink vannak és tegyük azokat elérhetővé. 
A kezdő bloggereknek javaslom saját tapasztalat és némi utánajárást követően, hogy a személyes bemutatkozás bizalmat kelt az olvasóban, érdemes használni. Természetesen csak őszintén. Semmi értelme hazudni, úgyis kiderül. 
Amennyiben több oldalunk/blogunk van, érdemes itt feltüntetni őket. Ezzel lehetőséget adunk a látogatóknak a tovább olvasásra, illetve többszínűségünket is bemutatjuk. 
Az oldalsávba mehet a "rólunk mondták" rész is. 
Lábléc: ez a honlap alja. Ide be lehet rakni az "impresszum", "dokumentumok" és esetleg még egyszer az "elérhetőség" menüpontokat. Ezek olyan menüpontok, amik nem a legszebbek a főmenüben, de némely esetben mindenképp szerepelniük kell a honlapon így ez a tökéletes hely erre. Aki akarja, megtalálja. 

A következő részben külön beszélek majd az érkező oldalakról, utána pedig rátérünk az egyes különleges dolgok megoldására is úgy mint a Facebook Like Box vagy Button, kapcsolatfelvevő modulok, jelentkező lapok. Igyekszem több egyszerű módszert is bemutatni majd. 

 GoalTycoon

Megjegyzések