Clash of Kings - magyar nyelvű leírás I. rész



A napokban találtam rá egy viszonylag új telefonos játékra a Clash of Kings-re. Az alkalmazás egyaránt működik Androidon és IOS-en. Na de nem is erről akarok írni. Nem igazán szoktam ráfüggni telefonos vagy tablet-es játékokra, de ez nagyon megfogott. Az elejétől kezdve alig tudom lerakni. Nagyon jó a játékmenet, mindig van mit csinálni, fejlődni, támadni. Természetesen mint minden hasonló játékban, itt is lehet klánokat alapítani. Mivel a játék nemzetközi, így érthető hogy az egyes országok játékosai keresik egymás társaságát. Így teszünk mi Magyarok is. Én személy szerint a 29-es világban vagyok - a név kötelez - ott megtaláltok és örömmel segítek is bárkinek.
Pozotívumok közé sorolnám azt is, hogy a játék elmegy még a legegyszerűbb 3G kapcsolattal is. Néha meg szakad ugyan, de ez még a leggagyibb chat programokkal is előfordul.

Persze sok a kezdő a játékban, vagy aki belekezd és abbahagyja. Sokan vagyunk azonban akik rendesen rákaptak a játékra,de még így is sok minden homályos. Ebben a cikkben leginkább az én tapasztlataimat szeretném megosztani veletek, illetve a kezdéshez adni egy kis segítséget.
Mindenek előtt itt a játékról egy videó, kedvcsinálónak:


A most következő leírás főleg azoknak szól, akik már játszanak vele csak valahol elakadtak, de ha fel akarsz készülni a játékra akkor is érdemes elolvasni!!!

Tehát akkor a segítségek:

Kétféle nézet van. Egy térkép és egy városi. A kettő között a bal alsó sarokban lévő Térkép/Város ikonnal tudunk váltani. 

A felső menüsor sosem tűnik el. Ott láthatjuk az Avatarunkat, a nyersanyagokat és az aranykészletünket. A beállításokat az Avatarodra kattintva találod meg, illetve itt van a Ranglista is. 

Az alsó menüsor szintén állandó. Rajta balról jobbra:
Quest - Küldetés: különböző feladatokat kell teljesíteni jutalomért cserébe
Items - Tárgyak: A küldetések során kapot tárgyak helye. Ezek szabadon felhasználhatóak, de azért csak okosan!
Mail - Üzenet: Ide érkezik minden a személyes üzenettől a harci jelentésekig. 
Alliance - Szövetség: Vagyis a klánod! Erre majd később még kitérek.

Az alsó menüsor alatt van a chat, amelynek szintén két nézete van, egy klán chat és egy server chat. Ezt gondolom nem kell ecsetelni. 

Térkép:

A térképen szabadon mozoghatunk az ujjunkat használva. Vannak hatalmas sziklák és kisebb-nagyobb tavak. Valamint vannak búzafarmok és favágók. Ezeket szabadon farmolhatjuk. Arra kell figyelni, hogy az oda küldött katonák mennyiségétől függ, hogy mennyi ideig és milyen mennyiségű nyersanyagot hoznak majd el onnan. Vannak szörnyek is. Ezeket meg lehet támadni és el lehet őket pusztítani. Ha esetleg vereséget szenvedünk, seregünk akkor sem semmisül meg, csupán néhány katona megsebesül, de ezeket a kórház sátorban meg lehet gyógyítani. 
Térkép gombok: A menük a helyükön maradnak, a térkép azonban kapott még 3 csinos gombot. Mindegyik a bal alsó sarokban van. Az első az iránytű, ezzel válthatunk térkép nézetet, és láthatjuk az egész világot ahol játszunk. Ha már benne vagyunk egy szövetségben, akkor szürke kis jelzőpontok mutatják a társaink hol létét a világban. Ha megnyomjuk a "kétkéz+behajtanitilos" gombot, akkor ezek a jelző pontok el tűnnek. Alatta van egy térkép gomb, erre kattintva azt mutatja meg nekünk a játék, hogy a nyersanyag mezők (favágó és búzafarm) milyen szintűek a térkép egyes részein. A visszaforgató nyíl funkciója egyértelmű. (vissza visz az előző nézetbe). A Földgömb pedig ki visz a világok közötti térképre. 
Visszatérve a normál térképre, van még egy gomb. Egy kis könyv. Ez az úgynevezett könyvjezlő tartónk. Amikor ugyanis találunk egy szimpatikus területet, ahova költözni szeretnénk, vagyis át teleportálni a városunkat, rákattintva a területre, több dolgot is látunk. A területet körül vevő fekete körön elhelyezkedik egy "teleport" felirat, ez akkor kell ha már elhatároztunk, hogy odamegyünk. Továbbá van egy "occupy" felirat, Ez gyakorlatilag megszállását jelenti a területnek. Katonák táborozni is tudnak itt. Alul pedig a koordináták vannak. A koordináták mellett van azonban egy kis könyv. Arra rányomva kiválaszthatjuk hogy milyen típusú könyvjelző legyen, és hogy milyen nevet adunk neki. Elmentve később ez a bal alsó sarokban lévő könyvünkben megtaláljuk. 
A jobb alsó sarokban lévő könyvben a különböző szintű védelmeket és bónuszokat tudunk aktiválni. 
Valamint tudunk a térképen koordináták alapján is keresni. Csak katt a koordikra és pötyögd be az általad keresett helyet. A térképről azt hiszem ennyi. Menjünk tovább. 

Romok a térképen:
Biztos fel tűnt, hogy a térképen hatalmas vár romok tűnnek fel majd tűnnek el...Nos ezekbe a seregeinket lehet különböző hosszúságú felderítésre küldeni! Egy-egy ilyen felderítés alkalmával kaphatunk jó pár dolgot függően a felderítés hosszúságától. 

Város:

Természetesen a menük itt sem tűnnek el. Sőt a bal felső sarokban láthatunk egy kalapácsot. Amennyiben az alatt nincs vissza számlálás, akkor épp nem építkezünk ami nagy hiba. A bal alsó sarokban pedig tippeket kapunk, hogy mit építsünk az előre jutáshoz.
A városi nézetnek alapvetően két része van. Egy kastély és egy termőföldek terület. A termőföldeken tudunk favágót, búzafarmot, hadsereg sátrat és kórház sátrat építeni. Értelem szerűen minél magasabb a termelők szintje, annál több nyersit termelnek óránként. A kórház pedig annál több beteget tud egyszerre gyógyítani. Az erdők a különböző szintek elérésével el tüntethetők, így egyre több termőföldünk lehet. A kastély részen építhetünk épületeket. Egy ideig vezet a játék, de aztán elengedi a kezünket. Bal oldalon az üres területen gyülekezik a seregünk. Ide építeni nem fogunk tudni. 

Épületek:

Helps&Support - Segítség: Itt találjuk a Gyakori Kérdéseket. Megfelelő angol tudással választ kaphatunk a kérdéseinkre.
Castle - Kastély: A városról kapunk egy átfogó képet. Ezt fejlesztve változik a térképen a városunk kinézete, valamint a szintek emelésével lesz lehetőségünk újabb épületeket húzni.
Drill Ground - Gyülekező tér: A szinteket emelve, növelhetjük a maximális létszámát a seregünknek. Illetve az egyszerre elindítható sereg nagyságát is!! (nem összekeverendő az egyszerre indítható hadjáratok számával) 
Fortress - Erőd: Itt csapdákat csinálhatunk, melyek segítségünkre lehetnek a védekezésben. Szintenként egyre többet.
Embassy - Nagykövetség: Itt láthatjuk a hozzánk érkezett egységeket, illetve a szövetségi tagok itt tudnak egymásnak segíteni. (amikor elindítasz egy építkezést, kattints a kezekre, és a társaknak máris lehetőségük adódik segíteni). Minél magasabb a szintje, annál több egység jöhet hozzánk támogatásba, és annál többen tudnak nekünk segíteni az építkezésben. 
Barack  - Barakk: Gyalogos katonák képzése. Magasabb szint, gyorsabb kiképzés és erősebb katonák.
Stable - Istálló: Lovasság képzése. Magasabb szint, gyorsabb kiképzés és erősebb katonák.
Range - Lőtér: Lövészek képzése. Magasabb szint, gyorsabb kiképzés és erősebb katonák.
Chariot Plant - Műhely: Itt tudod a különböző harci gépezeteket kiképezni. Magasabb szint, gyorsabb kiképzés és erősebb egységek.
College - Egyetem: Itt fejlesztheted a tudományodat. Érdemes kiegyensúlyozottan, mindegyik fejleszteni.
Depot - Raktár: Itt tudod elrejteni a nyersanyagot a fosztogatók elől. Magasabb szint nagyobb védelmet ígér. 
Market - Piac: Itt tudnak a szövetség tagjai egymással kereskedni. Ha növeled a szintet többet tudsz szállítani és alacsonyabban lesznek az adók. 
Hall of War: A háború csarnoka. Itt lehet majd összehangolt támadásokat indítani. Bár erre még nem volt lehetőségem, mivel kell hozzá valami kürt. (Később majd javítom, ha lesz tapasztalat.)
Watchtower - Őrtorony. A kastély jobb oldali sarkán találod. Növelve a szintjét, kémleléskor több infót tudhatsz meg ellenfeledről. 
Aranyláda: Itt tudsz aranyat szerezni pénz befizetése nélkül. 
Wishing well - Kívánságok kútja: Itt lehet 4 kívánságod. Próba - szerencse. 
Wall - Fal: Emelve a szintet, a városod nagyobb biztonságba kerül. Ne felejtsd el megjavítani, ha sérülés éri. 

Fejlesztések:
Bár  a fejlesztések eléggé egyértelműek, ahogy én láttam, van egy kérdés ami nem tiszta. Kezdetben ugyanis csak egy irányba lehet a sereget elindítani. Ezt a későbbiekben lehet növelni, Még pedig a következőképpen: College - Research - Military Skills - Recruit Skills - Cartography - Legion 
A "Legion" az ami később visszatérő motívum lesz és növelésével emelhetjük a kalandozó csapataink számát. 
Nem csak a "College" ban tudunk fejleszteni. Az Avatarunk-ra kattintva, mint már mondtam be jön egy kissebb menü. Van itt egy csillogó könyv. Szintenként kapunk bizonyos pontokat, amiket ebben a könyvben fejlesztésekre használhatunk fel. 

Szövetség:
Bárki szabadon csatlakozhat bármilyen szövetséghez. Legfeljebb kidobják. A szövetségedet a jobb alsó sarokban lévő "Alliance" gombbal éred el. Rákattintva a belső oldalatokon találod magad a következő menüpontokkal:
Alliance member -Szövetség Tagjai: Itt van mindenki, a különböző szinteken, a különböző rangokkal és jogokkal.
Alliance Battle -Szövetségi Háború: Itt láthatod, ha egy klántársadat támadják, vagy épp ő foszt ki valakit. 
Alliance Science - Szövetség Tudománya: Itt közösen fejleszthetitek a szövetséget. Adakozni lehet nyersanyagot a fejlesztésekre. Az adományok után hűségpontokat kapunk, amiket később levásárolhatunk a szövetségi boltban.
Alliance Store - Szövetség Boltja: Itt tudjátok levásárolni a hűségpontokat. Érdekes de nagyon jó ötlet. 
Alliance Help - Szövetségi Segítség: Itt láthatod, hogy kiknek tudsz segíteni, illetve, hogy Te milyen segítségeket kaptál. Itt is megtudod nyomni a segítség gombot, de a kastélyodnál az "Embassy" fölött lebegé zöld kör is erre szolgál. 

Nagy fejtörés okozott még az elején a játékban a teleportálás. Nos, miközben csinálod az útmutatót, kapni fogsz két teleport kártyát. Ezekkel 5ös szintig - 6os szint alatt- szabadon elteleportálhatsz a térkép bármely pontjára illetve még a királyságok között is!!!!!!! Ahogy én észrevettem, nem igazán számít, hogy hova, hiszen a nyersanyagmezők folyamatosan jönnek mennek. Talán csak a szintjük miatt érdemesebb minél mélyebbre, középtájra költözni. Hatos szinttől már csak 2000 aranyért lehet teleportálni amit nem lehetetlen összeszedni, de ha nem koncentrálsz rá görcsösen akkor nem is lesz egyszerű és ekkor már nem tudsz a királyságok között teleportálni sehogy sem. Szóval én azt javaslom, hogy előbb lépj be egy klánba/szövetségbe és egyeztetés után közösen költözzetek el valahova.


Aki esetleg kedvet kapott a játékhoz, az alábbi gombra kattintva letöltheti azt közvetlenül a telefonjára, vagy tabletjére.  


Megjegyzések