Blogkészítési Tippek III. Rész - Facebook LikeBox

Most, hogy túl vagyunk az alapvető elrendezésen és minimál szabályokon, térjünk rá a honlapunk/blogunk csinosítására. Nem tudok másból kiindulni - hiszen így lesz a legegyszerűbb - mint a saját blogomból. Igen abból amit épp most olvastok. Végig pásztázva a MyLifeFactory-t láthattok itt egyedi fejlécet, egyedi menüsort, laptetéjére gombot, facebook like gombot, egyedi kapcsolatfelvevő űrlapot, saját képgalériát ahonnan nem lehet letölteni a képeket és még sok apróságot, amit az avatatlan szemek észre sem vesznek. 

Kezdjük talán a sokak által legfontosabbnak tartott Facebook LIKE gombbal és dobozzal. Amikor belevágunk egy honlap reklámozásába, el kell döntenünk, hogy magát a honlapot, vagy a honlaphoz/bloghoz tartozó Facebook oldalt szeretnénk-e like-okkal tömni. A MyLifeFactory-n a Facebook oldalt like-oljátok ha rányomtok a gombra. Ez azért van így, mert a Facebook oldalon osztok meg mindent. Így ha valakihez el jut a poszt, nem a saját nevemet, hanem a MyLifeFactory feliratot fogja látni a közzétevő helyén, illetve esetleg a cikk íróját. A blogger nevet azonban könnyen megváltoztathatjuk a blogger profilunkban! Nyilván én sem Bregolas-nak születtem! :D Na de a lényegre visszatérve. Ha meg van a döntés akkor lehet elkezdeni neki állni a like gomb/doboz elkészítéséhez. Most megmutatom lépésről lépésre:

I. Lépés: 
Menj erre az oldalra:   Facebook Developers

Ez a facebook hivatalos fejlesztőknek fenntartott platformja. A link egyből a Facebook LIKE Doboz elkészítéséhez visz, de más lehetőségeid is vannak. Alább az ábra mutatja. 

 Szó szerint mindenre van lehetőség. Az első hármat azt hiszem nem kell magyaráznom! A többihez pedig odabiggyesztettem a jelentéseket. Szóval rá is térek a beágyazására. Azok akik olyan motorral dolgoznak amik tudják kezelni az iframe-t nyert helyzetben vannak. Ilyenek pl. a bloggerek és néhány weboldalszerkesztő online oldal is. Amikor kiválasztod, hogy melyik funkcióját szeretnéd használni a Facebook Developersnek akkor egy üres űrlapot fogsz magad előtt látni. Az egyszerűség kedvéért maradjunk a Tetszik mezőnél. 

Az első kitöltendő hely a "Facebook Page URL" ide kell beraknod az oldalad -lehet weboldal vagy blog is - url címét. (Ez az ami felül van a böngésződ gyors keresőjében) Kiválaszthatsz akár egy aloldalt vagy cikket is de azt egy sima like gombnál érdemes inkább használni. Tehát ha bemásoltuk ide a megfelelő cikk címet meg is van a II. Lépésünk

III. Lépésként beállítjuk a doboz szélességét (width) és magasságát (height) majd pedig kiválasztjuk a  szín sémát (colour shame). 

IV. Lépésben beállítjuk, hogy szeretnénk-e, hogy a doboz mutassa a Likeolók profil képét vagy sem, akarunk-e keretet vagy fejlécet hozzá illetve, hogy a facebook posztjaink integrálva legyenek-e a dobozba.  Az a nagy előnye van meg ennek a Facebook Developersnek, hogy a kitöltendő rész alatt egy folyamatosan frissülő előnézetet láthatunk. 

V. Lépés a beágyazás!
Vagyis, hogy miként helyezzük el a dobozt a blogunkon/honlapunkon. A már leírt érvek miatt mondom, h egy ilyen dobozt nem egy cikkbe rakunk bele - arra a tetszik gomb való - hanem a honlapunk/blogunk oldalsávjába. Ez az eljárás a legtöbb funkciónál ugyanaz. 
Ha oldalsávba akarjuk beilleszteni, akkor válasszuk a HTML/Javasrcipt modult a honlapon vagy blogon. Majd a Facebook Developersben kattintsunk a "GET CODE" gombra. Ekkor felugrik egy pop-up ahol rengeteg kódot láthatunk. Ebben a pop-up ablakban van egy menüsor, ahol válasszuk ki az IFRAME feliratút. Ekkor egy viszonylag rövid html kódot fogunk látni. Ezt az egészet másoljuk át a blogunk/honlapunk HTML/Javascript moduljába. Mentsük el, és nézzük meg a végeredményt! 
Ha Tetszik gombot akarunk beágyazni egy cikkbe, akkor váltsunk át HTML nézetbe és a szöveg aljára - vagy ahova szeretnénk - másoljuk be. 


Visszaváltva sima "Írás" nézetbe látni fogjuk az eredményt. Érdemes ilyenkor még egy "enter"-t nyomni, hogy szépen elváljon a cikkünk szövegtörzsétől. 
Ha ez meg van, akkor csak el kell menteni a cikket és már online is van a végeredmény.