Kotyogós kávéfőző használata



Egyre több ismerősömmel találkozom, akiknek fogalma nincs, hogy egy ilyen öreg gépet miként kell használni. Eleinte a "finom kávéd" miatt nem vállalkoznak a dologra, majd kávézás közben általában kiforogja a szó, hogy Ők bizony még sosem töltöttek meg ilyen kávéfőzőt. Pedig nagyon egyszerű. :)

Ezért arra gondoltam, hogy leírom, hogy én hogyan szoktam csinálni ezt.



Maga a kávéfőző 3 részből áll. Az aljába töltöm bele a vizet, pont annyit hogy még nem nyomuljon át a szűrőn. Ha esetleg még is átjön, kellő ráfogással megfordítom és leöntöm a maradékot. Aztán ott van a szűrő, amely egyben a kávépor helye is. Ide kell berakni a kávét kiskanállal. Ez mondjuk csak javaslat, lehet önteni is, de ha mellé az bizony pazarlás. Én szintig szoktam rakni és még le is lapogatom a kanállal, hogy jó sűrű fekete kávét kapjak. Ha kevesebbet raksz, akkor hígabb (gyengébb kávé fő majd le)

Az utolsó darab a kávéfőző teteje, ahova majd a kávé lefő! Ezt jó erősen kell az aljára csavarni, nehogy az illesztésnél ereszteni kezdjen forrás közben.



Folyamat ábra
Miután betöltötted a kávéfőzőt, helyezd fel a tűzhelyre. Teljesen mindegy, hogy elektromos, vagy gázos. A kávéfőzőt még hidegen rakd rá és csak utána kapcsold be vagy gyújts alá. Ezután várni kell néhány percet és a kávé elkészültét egy jellegzetes hang fogja jelezni. Ekkor érdemes várni egy picit, de egyébként vegyük le a kávéfőzőt a tűzhelyről, nehogy kifusson a kávé. Kár lenne érte. Rakjuk le egy fa vágódeszkára, vagy kerámiára - nem érdemes a pultra rakni, mert megolvaszthatja a műanyag borítást - és már lehet is a csészébe önteni.

Elkészítettem hozzá a videót is. Remélem élvezni fogjátok.