Kávé és ami utána marad...


A minap a szokásos reggeli kávéfőzésem közben eszembe jutott, hogy Én mindig a lefolyóba öntöm kávéfőzés után a megmaradt zaccot. Jól van ez így? Nem ártok vele a csöveknek? Mire jó még?
Sok hasonló kérdésem volt, ezért elkezdtem utána járni a dolgoknak. Az interneten több olyan cikket is találtam ami foglalkozik a témával. Több óra olvasás után már úgy érzem, nekem is van annyi tudás a fejemben, amit megoszthatok veletek.
Olvastam tévhitekről, melyek szerint a kávézacc káros a növényekre,  és jobb ha a kukában végzi. Ezt azt hiszem el kell, hogy oszlassam. A kávézacc igenis jó a növényeknek. Csak meg kell válogatni, hogy melyiknek. Az örökzöldek, a hortenzia, rhododendon,csillagfürt, százszorszép, oroszlánszáj, büdöske és a rózsa is kifejezetten szeretik a savas virágföldet így a földbe keverve, majd megöntözve jó szolgálatot tehet. Ugyanígy belerakhatjuk a komposztálóba is ugyanis odavonzza a gilisztákat amik majd serkentik a folyamatokat.
Nem csak a növények ápolására, de a védelmükre is szolgálhat a kávézacc. Ha nem szeretnénk, hogy macskánk a kerti virágok között hemperegjen, szórjunk egy keveset a földre és figyeljük a hatást. Ha a hangyákkal gyűlt meg a bajunk akkor hasonlóképp kezeljük a dolgokat, a hangyák ugyanis kevésbé kedvelik ezeket a területeket.
Bolhaírtó
Ezt mindenhol, csak "bizarr ötlet"-ként emlegetik, de állítólag a kávézacc a kedvenceink bolha problémáira is megoldást jelenthet. Csak masszírozzuk bele az állat szőrébe a zaccot és a bolhák azonnal menekülnek az állatról.
Zsíroldás
Amint az kiderült a cikkekből a kávé nagyon jó házi súroló szer, mert jó a zsíroldó reakciója. Zsíros, olajos vagy rozsdás felületek tisztítására tökéletes. Használjuk ugyanúgy, ahogy a normál súroló szereket. Tegyünk egy keveset a kezelni kívánt felületre, hagyjuk pár percig, hogy magába szívja a zsírt és utána száraz törlőkendővel töröljük le.
Szagtalanítás
Igen, a kávézacc erre is kiváló házi praktika.  Azon edények, melyek átvették az étel szagát, kiválóan szagtalaníthatók kávézaccal. Csak öntsük fel az edény vízzel, szórjunk bele kávézaccot és hagyjuk állni pár percig. Az eredmény magáért beszél. Jól jöhet hal vagy fokhagyma feldolgozásakor.
Gardróbokban is jól jöhet a kávézacc. Találtam olyan leírást, ahol a zaccot zokniba vagy nylon harisnyába csomagolták és a szekrénybe akasztották. Volt aki megspékelte egy kevés narancshéjjal és máris igazi otthonias illatot adott a ruháinak.
A kávézacc jó szolgálatot tehet még a hűtőkben is a kellemetlen szagok elkerülése végett.
Szépségápolás
Állítólag a narancsbőr ellen is jó. Ezt "sajnos" nem tudom kipróbálni! :D Azt olvastam, hogy ha a kávézaccot olívaolajjal keverjük és a bőrbe masszírozzuk, az jót tesz a narancsbőr ellen. Hát, majd jelezze valaki, ha kipróbálta. :D
Háztartás:
Természetesen szinte azonnal választ kaptam a kérdéseimre az interneten, de annyi érdekességet találtam, hogy ezeket inkább a végére hagytam.
Szóval igen, a kávézacc jó helyen van a lefolyóban pont a zsíroldó tevékenysége miatt.
Jó még a fa tüzeléses kályhákba porfogónak, szőnyegtisztításra is alkalmas de még háztartási festéknek is kiváló.
Azok akik patronos kávéfőzővel rendelkeznek se csüggedjenek, mert a partonokból kiváló dolgokat lehet készíteni némi kreativitással. Ha pedig ilyenre nincs időnk, de kidobni nem akarjuk vigyük el a gyűjtőpontokra. Az igazán igényes gyártók újrahasznosítják a visszaküldött partonokat. Így máris tettünk valamit a környezetünkért is.
Forrás: 4szoba.hu