Kávéfajták - kávékülönlegességek



A kávé elkészítésének rengeteg módja van. Ebben a felsorolásban összegyűjtöttem a kávézók által legkedveltebb típusokat! Nem árt tudni, hogy mi miből van és mi a különbség a Macchiato és a Latte Macchiato között! Jó okosodást!


Jegeskávé: lehűtött kávé vaníliafagylalttal

Tejeskávé: fele tej, fele kávé

Kapuziner: tradicionális bécsi kávé, tejszínhabbal

Melange: hasonlít a Latte Macchiatohoz, manapság olyan kávékészítményekre alkalmazzák, ami tej és kávé keverékéből áll, Magyarországon gyakran egy mézréteg kerül az aljára. A hagyományos bécsi Melange azonban kávé és tej fele-fele arányú keveréke a tetején tejhabbal

Pharisaer: kávé rummal és tejszínnel

Café au lait: feketekávé felöntve habosított tejjel

Ristretto: nagy nyomáson rövidre főzött kávé, mennyiségben a presszó kávé fele

Capuccino: eszpresszó kréme tejjel, néha kakaóval vagy fahéjjal szórják be a tetejét

Macchiato: "foltozott" kávé, eszpresszó, aminek a tetejére csak kevéske krémes tejet öntenek, amit a szépség miatt néha formáznak

Latte Macchiato - "foltozott tej": a macchiatoval ellentétben ennél a krémes tejbe öntjük bele a kávét, a krémes tej, a kávé és a tejhab így alkot három réteget.

Spanyol kávé = Tia Maria + erősebb kávé

Bica: erősebb fekete kávé, kicsi csészéből isszák

Pingo: Bica egy kevéske tejjel

Ír kávé: erősebb kávé, whiskyvel

Török kávé: egy erősebb, édesebb fekete kávé, amit kis kannában, kávézaccal együtt szolgálnak fel

Frappé: hideg, habosított, instant kávé, amihez jégkockákat adnak

Kopi Luwak: a közönséges pálmasodró (macskaféle ragadozó emlős) ürülékéből válogatott kávébab-szemekből készült különlegesség

Forrás: Wikipédia - A szabad enciklopédia