Clash of Kings - magyar nyelvű leírás II. rész



Több mint fél évvel ezelőtt volt, hogy a Clash of Kings című Android/IOS játéknak neki kezdtem és írtam róla egy cikket tippekkel, fordításokkal és rengeteg véleménnyel tele. Az elmúlt fél évben volt, hogy félbe hagytam a játékot több-kevesebb időre. Ennek fő oka az időhiány volt. Nem rég azonban visszatértem hozzá és konstatálnom kellett, hogy rengeteg fejlesztés történt a játékban amely mindenképp előnyére vált. Ebben a cikkben ezeket a fejlesztéseket, változásokat veszem végig és magyarázom el illetve azokra a kérdésekre is összeszedem a válaszokat amelyek az előző cikkhez érkeztek hozzászólás formájában.


Kezdjük mindjárt a legfontosabb újítással! Ez pedig nem más, mint a platformok bővülése. Vagyis hogy egy ideje már nem csak Androidon vagy IOS-en lehet játszani vele, hanem a számítógépünk böngészőjével is.  Ezt a funkciót az alábbi gombra kattintva éritek el:



Ez nagyban megkönnyíti a játékot, hiszen az egér használatával hihetetlenül felpörögnek az események. Javaslom, hogy mindig teljes képernyős módban játszunk (a játék kép jobb felső sarkában éred el ezt a funkciót) különben jó pár dolog lemarad a képernyőről és élvezhetetlenné válik a játék a sok fölösleges oldal slider mozgatás miatt.
Ha már teljes képernyős nézetben vagyunk, akkor az egér bal gombjával tudunk mozogni, ehhez lenyomva kell tartani azt. A legtöbb dolog egyébként ugyan ott van mint a telefonunkon ami jó, hiszen így nem sok új dolgot kell tanulnunk a program kezeléséről. Persze az elején még így is akad néhány dolog ami ki tudja akasztani az embert, de hozzá lehet szokni ezekhez is.

És akkor most nézzük a játékbeli újításokat.

A Hős és a felszerelése:

Megváltoztak a figurák rajzai.
Felöltöztethetjük a hősünket a kovácsműhelyben készített ruhadarabokkal, fegyverekkel, ékszerekkel. Ezekhez a cuccokhoz különböző nyersanyagokra van szükségünk, amiket a gyűjtögetésnél, kalandozásnál hoznak haza a katonáink. Érdemes figyelni a jelentéseket, hogy milyen plusz ajándékot hoznak nekünk. Valamint a Város nézetünk jobb oldalán van egy úgy nevezett "Workshop" ahol csináltathatunk  nyersanyagot. (Kivétel nélkül mindegyiket 4 óra alatt készítik el, mindegyik ingyenes viszont mindegyik egyes szintű!!!!)
Ezek a nyersanyagok fejleszthetőek. Hiszen a különböző szintű fegyverekhez különböző szintű nyersanyagokra lesz szükség.
A nyersanyagok fejlesztését a következőképp teheted meg:
Katt a "Blacksmith" --> "Storage Box" itt láthatod, hogy mid van összesen, a különböző háttérszín különböző szintet jelent, emelkedő sorrendben: szürke-zöld-kék. Amelyikből összegyűlt 4 db annál megjelenik egy sárga felfele mutató nyíl, katt rá!!!  És találsz egy "Syntethize" gombot. Ha erre rákattintasz, a 4-ből 1 db egyel magasabb szintű kristályt, szarvat stb. kapsz.

Új épületek, vagy épület fejlesztések:

Workshop: itt csináltathatsz nyersanyagot, ahogy az előbb leírtam.
Traveling Merchant - Lovaskocsi a várkapu közelében: Ezek kereskedők, és általában nyersanyagokat tudsz tőlük szerezni nyersanyagért cserébe. Érdemes naponta legalább egyszer meglesni a portékájukat.
Daily Supplies: vagyis a hajód a kikötőben. Naponta 1x kapsz támogatást a játéktól, 7 napos periódusban folyamatosan növekvő értékben. Ezt érdemes minden alkalommal elfogadni, felhasználni azonban a kapott cuccokat már ésszel kell! Az "item"-eknél juthatsz hozzájuk.
Rakodó terület: Innen is kapunk támogatást, ahogy folyamatosan pakolnak ki a hajóról. Megjelenik egy kincses ládika felette, folyamatosan táguló időintervallumban. Ez az intervallum naponta újra indul.
Tavern: vagyis a Kocsma! Itt próbára teheted a szerencsédet. 1000 Copper-ért cserébe megforgathatod a szerencse kereket és kapsz valamilyen nyersanyagot illetve ha mákod van akkor kincsesládát ahol tovább játszhatsz. Itt egy 3x3-as "itt a piros hol a piros" kinézetű játékot játszhatsz. Az első találgatás ingyenes a második 2 db Dragon Coin, a második 4 db és így tovább. Azt hiszem folyamatosan duplázódik, de 16 DC-nél még nem jutottam tovább.

Alliance Fort: Vagyis a Szövetségi Erőd!! Ezt az épületet a klánoddal együtt építhetitek meg a térképen. Én egyedül vagyok, úgy építgetem. Amikor lerakjátok egyszer csak körbe fog venni titeket egy vékony, kék vonal. Ez jelzi majd a klánotok területét. A többiek vonala piros lesz. Véleményem szerint a szövetségesé is kapott valamilyen színt, de nekem nincsen klán szinten szövetségesem, így ezt sajnos nem tudom megmondani. Ebbe az erődbe a katonáitokat kell küldenetek dolgozni, hogy építsék meg. Ezekből összesen 5 db-ot lehet építeni és fejleszteni is lehet őket. Fontos védelmet nyújtanak a szövetség tagjainak és jelzik az arra járónak, hogy kinek a területén van. Amint megépült, tudtok úgynevezett "Alliance Super Mine"-okat vagyis Szövetségi Szuper Bányákat építeni. Természetesen mindegyik nyersanyagnak egyet-egyet.
Ez egyébként bődületesen nagy újítás, olyan dolog amit eddig sehol nem láttam, semmilyen általam játszott játékban.
Ezek az erődök és bányák ugyanúgy támadhatóak az ellenség által. Figyeljetek oda rá!

Megjelent néhány új kinézetű szörny is, de ezek nem érdemelnek túl nagy figyelmet, le kell őket győzni és kész! :D

Összegzés:

Egy szó mint száz, rengeteg új lehetőséget adtak a játék fejlesztői amely mind a játékélményt erősíti. Mindegyik átlátható és hasznos.

Eddig felmerült kérdéseitek:


"Melyik katona védő és melyik támadó?"
Ez volt a válaszom:

"hát ezt egy kicsit nehéz szétválasztani az én tapasztalataim alapján. Alap járaton az összes katona alkalmas a védésre és támadásra, ami logikus hiszen az életben is tud egy katona támadni és védekezni is. A különböző adottságaikon a fejlesztésekkel tudsz változtatni, illetve a hősödre aggatott ruhadarabok is változtatnak az egyes egységek értékein bizonyos százalékban. 
A városod védelmében azonban sokat nyom a latba a csapdák száma, azok szintje, a falad mérete, a depot mérete, hiszen támadás esetén oda rejtik el a nyersit az embereid, valamint az ezekre az irányokra tett fejlesztéseid. Egy szóval amennyire én ismerem a játékot, ez egy összetett dolog, nincsenek direktbe védő vagy támadó egységek mint mondjuk a travianban. 

Persze itt is megválogathatod, hogy ha fosztogatni mész akkor a lovasokat küldöd, mert ők gyorsabbak, és hasonlók. Egyébként pedig az egységeid éppen aktuális értékeit megtekintheted, ha rámész a barack-ra, vagy az istállóra és annál az egységnél ami érdekel a lábainál vagy hatalmas 'i' betű. Katt rá és kiadja az értékeket, illetve, hogy milyen extra képességeik vannak. Mint mondjuk, hogy valamelyik dárdás egy bizonyos lovason nagyobbat sebez stb.  de ezek változhatnak még1x mondom a fejlesztések alapján. "



"Szövetségbe/Klánba való invitálás - nem sikerül, mi lehet a baj?"
Válaszom:

"Amennyiben ugyanabban a világban vagytok,  de két külön szövetségben akkor nem tudjátok meghívni egymást mert nem fogja mutatni a rendszer "szabad"nak a játékost. Egyébként csak azokat látod akik a Te országodból vannak. A figurák mellett ott van a  "power" felirat, majd a szám és végül zölddel az ország. Esetünkben "Hungary".  Viszont ezek ugye nincsenek szöviben. Ez esetben próbáljátok meg, hogy egyikőtök lépjen ki a szövetségéből és a másik hívja meg magához. Ha nem látod a képeknél akkor keress rá név szerint. 
Másik esetben elképzelhető, hogy be van állítva a szövetségnél, hogy nem szabad a belépés. Bár az csak azt állítja, hogy elvileg szabad is be lehet lépni egy klánba. szóval ezt inkább kizárnám....

Ha esetleg nem ugyanabban a világban vagytok és már 5ös szintnél magasabb a kastély akkor semmi esély a másikhoz való belépésre, mert már nem tudsz teleportálni..."

"Hogyan tudok királyságot váltani?"Válaszom:"Amennyiben 6os szint alatt van a várad, csak akkor tudsz királyságot váltani. Tehát 5ös szinten még igen, hatoson már nem. A folyamat úgy néz ki, hogy ki mész a térképre, onnan a térkép ikonnal (bal alsó sarok) kimész a királyságod térképére, majd a Földgömbbel kimész a királyságokat mutató térképre. Megkeresed azt a számot ahova menni szeretnél, rákattintasz. Ekkor bekerülsz abba a királyságba és azonnal látni fogod az ottani fő várat. A bal alsó sarokban a térkép ikonnal itt is tudsz nézetet váltani és keresni magadnak egy helyet. Ha meg van, bökj rá és nyomd meg a teleport gombot. Ekkor vissza fog kérdezni, hogy biztos vagy-e benne. Nyomj az igenre ha a jó helyen vagy és kész. Ha azonban hatos szint vagy afelett vagy, akkor nem tudsz már átmenni. :(


"Honnan tudom, hogy melyik királyságban vagyok?"
Válaszom:

"Ha ki mész a térkép nézetre, akkor ott katt a térképnek kinéző ikonra. (bal alsó sarok). Ha ez meg van akkor katt a Földgömbre. :) Odakint láthatod a királyság nevét és a számát. Valahogy így: #29"






Megjegyzések