Blogkészítési Tippek XIII. - Mobil nézet

A mai világban már rengeteg ember szaladgál okos telefonnal, ipadd-el, táblagéppel az utcákon. Ennél fogva elég nagy rá az esély, hogy a látogatóink nem számítógépen hanem más eszközön keresztül botlanak bele - vagy keresik fel direkt - blogunkba. A Google valószínűleg ezt előre látta, hiszen elég régóta megadja a lehetőséget a bloggereknek, hogy mobil nézetet használjanak a blogjukon. Ennek az a lényege,  hogy összerántja a blog dizájnt egy egyszerűbb, akár teljesen eltérő színekkel rendelkező kinézetre. Ettől könnyebben betöltődik majd a látogató telefonján a blog tartalma.

Arról nem is beszélve, hogy mostanra a honlapok és blogok mobilra optimalizáltságának mértéke nagyon sokat nyom a latba a keresőoptimalizálásnál!Alap helyzetben, egy sima blogger dizájnnál ez egészen egyszerűen megy.
Ilyenkor csak kattints a Sablon menüpontra, majd a Mobil nézetnél kattints a fogaskerékre. Válaszd ki a számodra megfelelő mobilsablont, mentsd el és már kész is vagy. Az előnézetben még le is csekkolhatod, hogy hogy fog kinézni a blogod egy mobil eszközön.


Amennyiben szeretnéd, hogy a mobil eszközök is az asztali nézetet jelenítsék meg, válaszd a 
"Nem, az asztali sablon jelenjen meg a mobileszközökön." opciót. 

Amennyiben azonban Artisteer sablont használsz a dolog egy kicsit bonyolultabb lesz. 
Ebben az esetben a következőket csinálhatod:

1.) Kattints a Sablon - Mobil menüpontra és válaszd az Egyéni sablont. Mentsd el!

2.) Most menj a HTML -kód szerkesztése menüpontra. Mindeközben pedig nyisd meg az "Elrendezés" menüpontot új lapon!!


3.) Az elrendezés résznél nyisd meg azt a modult amelyiket nem szeretnéd látni mobil nézet közben. Ez egy új ablak (!) ban fog megnyílni. Nem kell rajta semmit sem állítani, ha csak nem akarsz. Amire itt szükségünk lesz, az a modul ID-je, vagyis azonosítója. Ezt úgy találod meg, hogy az új ablakban rákkattintasz a keresőben megjelenő kódra ami így kékre vált, vagyis kijelölt verzióra és nyomsz egy jobbra gombot. Így a link végére kerül a kurzor és máris láthatóvá válik az ID. 4.) Ha meg van az ID, másoljuk ki és keressünk rá a HTML kódban a már jól ismert Ctrl+F billentyűkombinációval. Ha mindent jól csinálunk akkor a következőt fogjuk magunk előtt látni (vagy valami hasonlót!):


Sárgával lesz kiemelve az általunk keresett modul neve. Ekkor több lehetőség közül is választhatunk. Eldönthetjük, hogy látszódjon-e a modul mobil nézetben avagy sem, vagy esetleg csak mobilnézetben látszódjon. Ehhez mindössze egy apró kódrészletet kell elhelyeznünk a HTML kódunkban. 

Így néz ki a modul/widget alaphelyezetben a HTML kódban:

<b:widget id='Stats1' locked='false' title='' type='Stats'/>
Ebbe kell beraknunk a következők valamelyikét:

Ha nem szeretnénk, hogy mobilon látszódjon:
mobile='no'
Ha szeretnénk, hogy látszódjon:
mobile='yes'
Ha azt szeretnénk, hogy csak mobilon látszódjon:
mobile='only'
A lényeg, hogy a kód egyes részeit ne szakítsd szét és a két kacsacsőr közé rakd be a kódrészleteket. Valahogy így:
<b:widget id='Stats1' locked='false' mobile='yes' title='' type='Stats'/> 
 Ha ez meg van, mentsd el a HTML kódodat és csekkold a mobilodon a blogodat. Tetszeni fog az eredmény.

Ami FONTOS(!), az egyes modulok/widget-eknél külön-külön beállítható, hogy látszódjanak-e mobilon!


Megjegyzések