10 tipp a tudatos Google Chrome használathoz

Én is csak menet közben jöttem rá, hogy a böngészőm hogyan lehet segítségemre a munkám során. Ebben a cikkben össze szedtem azokat a dolgokat, amik talán Neked is segítségedre lehetnek.


Ezek között nyilván lesz olyan amit már ismersz de talán mondok majd új dolgokat is a számodra!

1. Az alapok: 

Amikor megnyitod a böngésződet egy ablakot nyitsz meg, melyen belül több fület is megnyithatsz. Ezt az aktuálisan megnyitott fül melletti apró négyzetre való kattintással teheted meg.


Egyelőre nem értem a végére annak a számolásnak mely alapján meg tudnám mondani, hogy hány ilyen oldalt tudsz egyszerre megnyitni. Annyi azonban bizonyos, hogy minél többet nyitsz meg annál kevesebb látszódik az adott oldal nevéből, sőt egy idő után a Favicon-jából is.

A másik ami véleményem szerint alapnak számít az a böngésző beállításainak elérése. Ezt a jobb felső sarokban elhelyezkedő három apró vonalt tartalmazó ikonnal érheted el.

A beállításokon belül be tudod állítani a kezdőlapodat, a keresőmotorokat, törölheted a cookie-kat, állíthatod be, hogy melyik google fiókkal vagy bejelentkezve, itt tölthetsz fel témát és még sok más hasznos dolgot itt állíthatsz be. A menü magyar nyelvű és jól érthető ezért nem szedem most szét jobban ebben a cikkben.

2. Lap rögzítése: 

Amikor sok lapot nyitsz meg, mint mondtam egy idő után eltűnik azok neve majd faviconra a böngésző lapjairól. Ha nem akarod, hogy ez történjen tehetsz ellene. Rögzítheted a lapokat. Ezt úgy teheted meg, hogy jobb egér gombbal rákattintasz a rögzíteni kívánt lapra, ami így "összezsugorodik" a faviconra, ám annál nem lesz kisebb. Ennek tovább meg van az az előnye is, hogy ha véletlenül bezárod a böngésződet és újra megnyitod, az addig rögzített lapok autmatikusan megnyílnak újra. Jól jöhet ha valami fontos projekten dolgozol. 



3. Lap némítása: 

Ez egy régóta várt újítása a Google Chrome-nak. Ezidáig csak a teljes böngészőt tudtad  lenémítani, és ez akkor is megtörtént ha két külön ablakot nyitottál. Most viszont egy ablakon belül le tudsz némítani külön-külön oldalakat. 
pl.: Ha épp valami internetes játékkal játszol, ahol nincs lehetőség lenémítani a programot, de közben zenét szeretnél hallgatni akkor ezt most megteheted ezzel a funkcióval.
A folyamat ugyanaz mint az előbb, a lenémítani kívánt oldalra kattints jobb egérgombbal és válaszd ki a "Lap némítása" funkciót! 
A lap bezárása és újra megnyitása után ezt meg kell ismételned ha azt akarod hogy le legyen némítva, különben visszaáll hangos üzemmódra. 



4. Könyvjelző sáv: 

Ha egy oldalt nap mint nap meglátogatsz, de nem akarod minden alkalommal megkeresni és/vagy begépelni az url-jét, megkönnyítheted a dolgodat a könyvjelzőkkel melyeket megjeleníthetsz a könyvjelzősávodban. 
Könyvjelzőket a leggyorsabban úgy tudsz felvenni a meglévők közé, hogy az adott oldal url-jének a végén a jobb felső sarok irányában az apró csillagra kattintasz. Ekkor az átvált sárgára, és kiválaszthatod, hogy melyik mappába avagy a könyvjelzősávba tedd. 
Átírhatod a nevét, amit javaslok is, hogy később megtaláld a neve alapján az oldalt. A mappák között a legutóbb használt mappáidból van kiemelve néhány. Az összes mappát a "Szerkesztés" gombra kattintva éred el. Ha meg vagy kattints a "Kész" gombra és meg is vagy. 

Ha azt akarod, hogy csak a faviconra látszódjon egy-egy oldalnak, mert már annyira ismered, hogy az alapján is megtalálod, akkor hagyd üresen a nevét. 

Mappákat a könyvjelzőkezelőben érdemes létrehozni. Ezt a beállítások - könyvjelzők - könyvjelzőkezelő menüpont alatt éred el. Jobb egérgombra való kattintás után kattints a legalsó "mappa hozzáadása" gombra. Nevezd el és pakold bele az odaillő könyvjelzőket. 

A könyvjelzősávnak nem muszáj mindig látszódnia. Néhány kattintással eltüntetheted. A kép alapján menni fog! 

4. Előzmények és legutóbbi lapok:

Előfordult már, hogy véletlenül bezártál egy lapot és kezdhetted előröl a megkeresését. Nos, ez a funkció ezt könnyíti meg neked.  


Az előzmények gombra kattintva megnézheted, hogy minden olyan eszközön ahol ugyanazzal a google fiókkal vagy bejelentkezve, milyen oldalakat néztél meg legutóbb. Ez fontos lehet, ha valakinek meg akarsz mutatni valamit, vagy ha esetleg arra vagy kíváncsi, hogy az aki előtted használta a gépet merre járt az interneten. 

Persze ezek az előzmények törölhetőek. 

A"Mostanában bezárt" felirat alatt azokat az oldalakat látod felsorolva amiket nemrég zártál be. Így ha véletlenül valamit bezártál, visszahozhatod azt. 

Ha rögzített lapokat zártál be, esetleg egy másik ablakban egyszerre, akkor azt is megnyitathod újra méghozzá egyszerre ugyanúgy külön ablakban. Ezeket általában úgy jelölik, hogy "9 lap" vagy ahány neked meg volt nyitva.   

5. Letöltések: 

Ha letöltesz valamit a Google Chrome böngészővel azt rendszerint látod a böngésződ alján megjelenni, és letöltődni ahogy a karika megtelik és befejeződik a letöltés. Ha azonban bezárod ezt a sávot, de nem találod a fájlt amit letöltöttél kezdheted elölről a megkeresését az interneten. Ne tedd! 
A letöltések menüpont alatt megtalálod mindet, és ugyan újra le kell töltened majd, de nem kell órákat keresgélned! 


Azért, hogy elkerüld az ilyen eseteket, érdemes beállítanod azt, hogy a böngésződ hova töltse le a fájlokat alap esetben. Ezt a beállításoknál nagyon egyszerűen megteheted. 

6. Inkognitó ablak:

Ha nem akarod, hogy a böngésződ megjegyezze, hogy merre jártál az interneten, esetleg nem a saját gépedet használod és nem akarod, hogy mások megtudják hogy milyen oldalakat néztél meg, akkor használd ezt a funkciót. 



7. Alkalmazások:

A Google-nek nem csak az androidos felületekre vannak alkalmazásai, hanem a Chrome-ba is. Ezek között rengeteg az ingyenes alkalmazás is, amelyek segíthetik a Te illetve vállalkozásod/cége munkáját is. Van köztük olyan amely elérhető Andoid és IOS rendszeren is, tehát teljes egészében összehangolható minden eszközöddel. 
Ezeket az alkalmazásokat ha már telepítetted, a Googe Chrome bal felső sarkában a könyvjelző sáv szélén éred el. 



Ha még nem telepítettél akkor csak a "Chrome Internetes áruház" fog megjelenni neked. Ezen az áruházon keresztül kereshetsz új alkalmazásokat, játékokat kisegítő modulokat. 

8. Téma:

Ugyanezen az áruházon keresztül kereshet a böngésződhöz új témákat is, amikkel feldobatod a böngésző kinézetét. Kereshetsz kész témákat, de kereshetsz olyan programokat is amikkel Te is elkészítheted magadnak a témádat. 

Így be tudod állítani, hogy a kedven csapatod, családod, kisállatod, szeretted legyen a háttérkép és hozzá tudod igazítani a böngésző fejlécének színeit. 

9. Méret:

Annyiszor kattintottunk már a három kis vonalra, biztos észrevetted, hogy van ott egy nagyítás funkció is. Ez alapértelmezettként 100%-ra van állítva, de tudsz rajta változtatni. 


Ezt a menün belül megteheted a plusz jelre kattinva és vissza csinálhatod a minusz jelre kattintva. Ha a szélső keret szerű gombra kattintasz akkor a böngésző teljes képernyős nézetbe ugrik, innen az F11 billentyű megnyomásával tudsz kilépni. 

Van azonban egy gyorsabb módja a méret változtatásának. Ha egeret használsz, nyomd le a Ctrl billentyűt és kezd el tekerni az egered közepén található csúszkát. Magad felé kicsinyítesz, ellenkező irányba nagyítasz. 

Ez a funkció akkor lehet hasznos, ha valaki rendkívül apró betűket használ a honlapján és nem akarod a szemedet roncsolni. 

10. Különböző nézetek: 

Ez a funkció leginkább a bloggereknek és a honlapkészítőknek jöhet jól. Mivel a google ma már figyelembe veszi  rangsorolásnál azt is, hogy egy blog/honlap mennyire van optimalizálva a különböző platformokra úgy mint táblagép és mobiltelefon, szinte kötelességed tesztelni a blogod/honlapod ezeken a felületeken. 

Az azonban nem áll mindenkinek a módjában, hogy csak ezért vegyen tabletet vagy okostelefont. Éppen ezért a Google Chrome megoldja ezt a problémát. 

Ha szeretnéd tudni, hogy mennyire responsive az oldalad, akkor a jobb felső sarokban az X melletti kettős négyzetre kattintva kicsinyítsd le a böngésződ. Majd "fogd meg" az egyik alsó sarkát az egérrel és kezd el változtatni a méretét. Látni fogod, hogy hogy viselkedik az oldalad. 

Ezek alapján majd tudsz változtatni és még jobbá teheted blogodat/honlapodat! 




Megjegyzések